3 Lucruri pe care ar trebui sa le cunoastem despre...

21.07.2011
|
Comentarii oprite
|

Poate pentru unii dintre dumneavoastră acest titlu poate părea ceva ieşit din comun. Contabilitate sustenabilă? Până acum, am tot scris şi vorbit despre responsabilitatea socială corporatistă a companiilor şi organizaţiilor non profit, despre rapoartea pentru sustenabilitate, despre standarde internaţionale de raportate GRI şi despre necesitatea auditării situaţiilor financiare a companiilor în scopul evidenţierii în tot mai mare măsură a aspectelor ce ţin de sustenabilitatea companiei în comunitatea în care îşi are baza operativă. Contabilitatea sustenabilă, pare un pic prea mult şi pentru viitorul pe care îl trăim în fiecare zi? Ce legătură are cu însăşi sustenabilitatea? În ce măsură evidenţa contabilă poate reflecta aspecte ce ţin de sustenabilitate?

Ei bine, viitorii contabili, economişti şi finanţişti vor trebui să se dezvolte în aşa măsură în profesia lor, încât să gasească soluţii viabile pentru evidenţierea şi raportarea soluţiilor pentru sustenabilitate, identificate pentru companiile în care îşi vor desfăşura activitatea.

Va fi o provocare a viitorului, în condiţiile educaţiei actuale, însă piaţa şi cererea pieţei va modela astfel aceste profesii încât să se ajusteze la noile trend-uri şi standarde.

1. De ce să te deranjezi să asiguri o contabilitate sustenabilă?

În era în care responsabilitatea socială corporatistă (CSR) este din ce în ce mai mult fruntaşă în agendele de discuţii ale întâlnirilor de board, organizaţiile şi companiile trebuie să găsească metode cât mai bune şi mai practice să răspundă îngrijorărilor şi nevoilor comunităţilor cu privire la impactul social şi asupra mediului pe care activităţile companiilor le pot avea.

Contabilitatea sustenabilă ajută la identificarea de oportunităţi care să impulsioneze sustenabilitatea companiei şi care să minimalizeze riscul efectelor negative asupra oamenilor şi a cadrului natural în care aceştia trăiesc. Identificarea acestor oportunităţi vor fi provocări de o importanţă din ce în ce mai mare pentru profesioniştii contabili, finanţişti şi economişti ai viitorului.

2. În ce măsură ajută această contabilitate sustenabilă?

Trebuie să recunoaştem că în prezent contabilitatea sustenabilă este doar la nivel de iniţiative însă iniţiativele prezente ale contabilităţii sustenabile au ca şi obiectiv să elaboreze evaluări cantitative şi statistici, care să ajute compania să îşi crească sustenabilitatea în cifre semnificative – iar în prezent, acest lucru este încă privit de către mulţi profesionişti contabili ca şi o ştiinţă inexactă sau nedezvoltată.

Identificarea de beneficii pentru o comunitate, sau a acţiunilor ce au un impact benefic asupra mediului, (ca de exemplu reducerea emisiilor de carbon) – şi exprimarea acestora în valori monetare – semnifică faptul că aceste problematici pot deveni parte din întregul proces al contabilităţii şi pot fi folosite prin modelare financiară, iar pe cei în poziţii de conducere îi poate sprijini în luarea decizilor.

3. „THE BIG PICTURE”?

Contabilitatea sustenabilă versus contabilitatea clasică, face mai mult decât să furnizeze anumite informaţii. Având o suită întreagă de stakeholderi – clienţi, asociaţi şi acţionari, furnizori, guverne, media – examinarea îndeaproape a angajamentelor de CSR pe care compania şi le-a asumat, raportarea sustenabilă şi raportarea sustenabilităţii ajută şi susţine în comunicarea prerogativelor  corporatriste şi de citizenship asumate. Acest aspect poate crea un P.R pozitiv, poate ajuta compania să încheie contracte, în acele relaţii contractuale în care sustenabilitatea este criteriu de eligibilitate pentru contractare şi chiar poate avea un rol important în promovarea organizaţiei ca şi un bun angajator pe piaţa muncii.

Cu cât vom asista mai mult la o accelerare a prerogativelor de CSR asumate de către companii şi organizaţii, cu atât mai mult anumite profesii vor suferi modificări deontologice. Dacă până acum profesia de contabil a fost considerată destul de anostă şi lipsită de provocări, pe viitor vor fi favorizaţi acei profesionişti contabili care prin măiestria lor vor reflecta în cifre soluţii salvatoare pentru viitorul companiei în comunitatea şi mediul în care îşi desfăşoară activitatea.

Mai multe resurse utile cu privire la contabilitatea sustenabilă ACCA, The Global Body for Professionals Accountants

Sursa foto 1. , Sursa foto 2, Sursa foto 3

Expert Regional Secundar – Regiunea Centru – Actionam Responsabil! – Reteaua Sociala RSC

Ciprian M. Sabău