Analiza: Modificarea Codului Fiscal va inchide PFA-urile

Modificarea Codului Fiscal va avea ca efect inchiderea PFA-urilor si blocarea initiativei micilor intreprinzatori de infiintare de noi societati, sustine o analiza preluata de Agerpres.

Cu alte cuvinte, angajatorii care isi sfatuiau angajatii sa isi faca PFA pentru a nu le mai plati taxele salariale nu vor mai putea apela la acest mijloc de restrângere a taxelor catre stat pentru plata unui venit mai mare catre colaborator.

Activitatea colaboratorului va fi considerata dependenta de societate si, in consecinta, atât platitorul de venit (societatea comerciala) cât si persoana fizica beneficiara a venitului platit vor fi obligati la plata asigurarilor sociale pentru sumele platite.

“Acest lucru va creste dramatic costurile de functionare a PFA-urilor si nu vor mai justifica existenta lor pentru intreprinzatori. De aceea estimam ca si PFA-urile vor avea soarta celor câteva sute de mii de societati comerciale inchise sau suspendate de la introducerea impozitului forfetar”, declara Mihaela Scarlatescu, partener la Cabinetul de avocatura Scarlatescu, citat de Agerpres.

O alta consecinta negativa a modificarii Codului Fiscal va fi cresterea birocratiei la procedurile de infiintare de noi firme. Orice act de spatiu, inclusiv de comodat – obligatoriu pentru infiintarea firmelor – va trebui inregistrat la Administratia Financiara, care va elibera un certificat.

Cresterea TVA nu constituie neaparat o problema pentru afacerile intreprinzatorilor, in sensul ca nu va fi nevoie sa se modifice contractele deja incheiate. Pot aparea probleme legate de politica de discounturi acordate de furnizori, lucru ce poate crea situatii conflictuale intre parteneri, in lipsa unor clauze de protejare. Mai mult, marindu-se preturile produselor si serviciilor vor suferi modificari si raporturile dintre parteneri.

Sursa articolului: http://business.ro/content/view/97337/4/