Ce ne-a pregatit Codul Fiscal anul acesta

Noul Cod Fiscal a fost aprobat de Guvernul Romaniei pe 23 decembrie, continand o serie de prevederi noi in politica fiscala si de venituri aplicate de la 1 ianuarie.

Cresterea taxei auto si a accizelor, posibilitatea ca microintreprinderile sa opteze pentru un impozit de 3% pe venit, contributii de sanatate impuse mai multor pensionari, dar si cresterea plafonului de garantare a depozitelor se numara printre principalele modificari. Astfel, acciza pentru benzina fara plumb va creste de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tona, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.

Microintreprinderile pot alege un bir de 3% sau 16%

Microintreprinderile vor avea parte de un nou impozit de la 1 ianuarie 2011. Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca patronii vor putea opta, de la 1 ianuarie 2011, intre plata unui impozit pe profit de 16% si plata unei taxe de 3% din venituri.
Guvernul a anuntat aceasta modificare dupa sedinta din 23 decembrie, atunci cand au fost adoptate o serie de prevederi privind noul Cod Fiscal. Potrivit ministrului Finantelor, pot alege acest sistem de impozitare firmele care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro. Este important insa de stiut ca nu vor avea posibilitatea sa opteze intre cele doua posibilitati de plata microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management. “Am introdus in Codul Fiscal o metoda simplificata, care permite alegerea uneia dintre cele doua optiuni. Prin acordul cu FMI avem posibilitatea introducerii acestui sistem simplificat”, a explicat Ialomitianu.
Teoretic, aceasta noua masura va avea un impact bugetar de aproximativ 100 mil. lei in 2011, in cazul in care toate microintreprinderile eligibile ar opta pentru plata unei taxe de 3% din cifra de afaceri. Ialomitianu a explicat si ca Guvernul intentioneaza sa simplifice si contabilitatea pentru intreprinderile mici. “Noi avem in acordul cu FMI si Comisia Europeana posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru intreprinderile mici. Avem si o recomandare de la Comisia Europeana care spune ca trebuie sa reducem povara administrativa de la intreprinderile mici”, a mai declarat ministrul Finantelor.
Pana la sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.

Impozitele pentru vehiculele de transport s-au dublat

Alte modificari importante se refera la cresterea impozitului cu aproape 100% pentru vehiculele de transport marfa de peste 12 tone si pentru combinatiile de autovehicule (vehicule articulate sau trenuri rutiere) de aceeasi capacitate. De exemplu, pentru un vehicul cu doua axe cu o masa de 15-18 tone cu suspensie pneumatica sau echivalent care asigura servicii de transport exclusiv intern, impozitul creste de la 278 lei in acest an la 517 lei pentru 2011. Daca vehiculul are alt sistem de suspensie taxa va fi majorata de la 630 lei la 1.169 lei. In cazul in care masina respectiva transporta marfa in strainatate, taxa creste de la 397 lei la 517 lei (suspensie pneumatica), respectiv de la 899 lei la 1.169 lei (alt tip de suspensie).
Sumele cheltuite de firme pentru masinile folosite la transportul de persoane, cu maximum noua locuri, nu vor fi considerate nici anul viitor drept cheltuieli deductibile, deoarece Guvernul va extinde pana la sfarsitul anului 2011 valabilitatea acestei prevederi, introduse in aprilie anul trecut. Astfel, perioada de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul va fi prelungita pana la 31 decembrie 2011.
Limitele de despagubire pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA) vor creste cu 40-50% in 2011 comparativ cu valorile din acest an. Pentru pagube materiale, limita de despagubire va fi majorata cu 50%, la 750.000 de euro, comparativ 500.000 de euro in 2010.

Unii pensionari vor plati contributii sociale de sanatate

Firmele vor avea posibilitatea sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice, care va putea fi completata si in format electronic, depusa la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. In prezent, firmele sunt obligate sa completeze cinci formulare pentru achitarea impozitelor, dintre care doua la ANAF si trei pentru asigurari de sanatate, somaj si pensii. In plus, din 2011 firmele vor avea posibilitatea sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice. Declaratia va putea fi completata si pe un suport de hartie, pana la 1 iulie 2011, data dupa care documentul va fi depus lunar prin mijloace electronice. Incepand cu 1 ianuarie, inspectorii de munca vor avea permanent dreptul de a intra in sediul unei firme pentru a verifica acte si vor putea dispune retragerea autorizatiei de functionare, cu suspendarea directa a activitatii, daca descopera incalcari flagrante ale legii.
Guvernul a mai decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2011 vor fi obligate sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate circa 2 milioane de noi contributori la sistem. Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste cu jumatate de punct procentual anul viitor, la 3% din veniturile brute ale salariatilor.

Veniturile nedeclarate, taxate cu 16%
Persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori. Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, cei mai afectati vor fi proprietarii de yachturi si vile, care cheltuiesc mult pentru vacante scumpe, dar fara sa justifice banii prin venitul declarat statului. Verificarile nu vor viza insa si conturile bancare ale persoanelor fizice, dupa ce bancile comerciale au facut lobby si au reclamat pericolul unor retrageri masive din sistem.
Anul 2011 aduce modificari si in ceea ce priveste certificarea energetica a cladirilor. Astfel, proprietarii de locuinte vor fi obligati, de la 1 ianuarie, sa detina un certificat de performanta energetica a cladirii daca vor sa vanda sau sa inchirieze spatiile respective.

Firmele straine pot cere rambursarea TVA pe 2009 pana la 31 martie

Termenul pentru depunerea cererilor de rambursare a TVA aferenta anului 2009 de catre companiile impozabile, dar nestabilite si neinregistrate in acest scop in Romania, a fost amanat de la 30 septembrie 2010 pana la sfarsitul lunii martie 2011, prin hotarare aprobata la final de an de catre Guvern. Hotararea ce modifica prevederile Codului Fiscal a fost aprobata dupa ce, in octombrie, Consiliul UE a adoptat o directiva prin care termenul limita de depunere a cererilor pentru returnarea TVA catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare este prelungit pana la finele lunii martie anul viitor.
Modificarea se va aplica si companiilor stabilite in Romania, care pot solicita prin intermediul portalului electronic rambursarea TVA achitata anul trecut in alte state membre. Directiva europeana a fost adoptata ca urmare a unor intarzieri si probleme tehnice care au afectat dezvoltarea si operarea portalelor electronice ale unor state membre.

Sursa: http://www.curierulnational.ro//Specializat/2011-01-03/Ce+ne-a+pregatit+Codul+Fiscal++anul+acesta