Ce surprize ne aduce Noul Cod Fiscal

Ce surprize ne aduce Noul Cod Fiscal

Daca proiectul de modificare a Codului Fiscal reuseste sa treaca de Parlament in forma actuala, romanii vor plati iar impozit pe castigurile din dobanzile la depozite si conturi curente, iar taxele pe proprietate vor creste chiar si cu 200%, pentru persoanele care detin mai multe locuinte.
Astfel, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal, persoanele care detin in proprietate doua sau mai multe locuinte care nu sunt inchiriate vor fi impozitate suplimentar fata de actualele impuneri, cu 30% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu, cu 100% pentru a doua cladire si cu 200% pentru a treia si urmatoarele in afara domiciliului. “Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza cu 30% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 100% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu si cu 200% pentru cea de-a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu”, se arata in document.
Proiectul prevede, totodata, ca, pentru aplicarea noilor impozite, compartimentele de specialitate ale administratiei publice locale vor calcula diferentele de impozit datorate pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei si 31 decembrie 2010 si le vor comunica contribuabililor in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. “Contribuabilii care au achitat impozitul pe cladiri pana la data de 31 martie 2010 si au beneficiat de bonificatia acordata in temeiul Codului Fiscal vor datora diferenta de impozit pe cladiri”, se arata in document.
Impozite peste alte impozite
In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Nu intra sub incidenta acestui impozit suplimentar persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala. In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.
Gata cu tichetele de masa sau cele de cresa
Tichetele de masa si cadou, dar si cele de cresa, de vacanta, precum si platile compensatorii vor fi incluse in categoria veniturilor salariale si impozitate. Documentul prevede includerea in veniturile salariale a contravalorii tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta si tichetelor de masa, precum si a platilor conpensatorii, dar si a veniturilor din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator. In acelasi timp, va fi abrogat articolul din Legea educatiei fizice si sportului referitoare la optiunea acordata sportivului profesionist, care a incheiat cu o structura sportiva o conventie civila, de a i se asigura, la cerere, participarea si plata contributiei la un sistem de pensii, public si/sau privat. In plus, potrivit proiectului, veniturile din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator vor fi impozitate.
Din impozitarea tichetelor si a platilor compensatorii, Guvernul estimeaza, pentru acest an, un plus de incasari de aproape 400 mil. lei (din care 345 mil. lei din impozitarea tichetelor de masa), la care se adauga 30 mil. lei din impozitarea veniturilor din salarii ca urmare a activitatii de creare programe pentru calculator.
Statul umbla si la castigurile din jocurile de noroc
Conform documentului, va fi eliminat plafonul de venit neimpozabil de 600 lei pentru castigurile din jocuri de noroc si va fi unificata cota de impunere a acestor venituri la 25%. Cota de impunere a venitului obtinut din jocuri de noroc va fi majorata de la 20% la 25% pentru persoane nerezidente. “La articolul 77, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: “(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 25% aplicata asupra venitului brut. Venitul brut reprezinta venitul realizat de catre participanti la jocuri de noroc de la orice organizator, potrivit legislatiei in materie”, se arata in proiectul Guvernului. Liviu Popovici, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Pariuri din Romania – Romanian Bookmaker, ne declara ca statul va pierde pe luna circa 2,4 mil. lei, aplicand aceasta masura. “Luand in considerare ca 65-70% din incasari reprezinta castigurile acordate jucatorilor, ca aproximativ 70% din castigurile platite sunt reprezentate de castiguri sub pragul de neimpozitare de 600 lei, si ca aproximativ 50% din reteaua unui organizator de pariuri, adica aproximativ 30% din cifra de afaceri a acestuia, este reprezentata de agentii neprofitabile sau cu profit redus care, in conditiile alterarii performantelor, vor fi inchise, putem concluziona ca sumele posibil a fi colectate prin impunerea procentului de 25% tuturor castigurilor obtinut din jocuri de noroc vor fi de aproximativ 1,7 mil. lei, in timp ce pierderea lunara generata de scaderea cifrei de afaceri asupra impozitelor si taxelor directe va fi de peste 4,1 mil. lei. In consecinta, masura propusa ar produce o pierdere lunara directa bugetului de stat de aproximativ 2,4 mil. lei”, a afirmat Popovici.
Actiunile listate vor fi taxate
Proiectul de lege elimina si facilitatile acordate persoanelor fizice care detin actiuni listate. Cea mai importanta modificare elimina impozitul de 1% pentru tranzactiile cu titluri detinute mai mult de un an si introduce impozitul de 16% pentru toate tranzactiile. Mai mult, potrivit proiectului, la vanzarea de actiuni, statul va opri anticipat 10% din valoare, urmand ca la finele anului sa faca regularizarea. Nu scapa nici persoanele care efectuau operatiuni de vanzare si cumparare de valuta la termen. Ei vor plati un impozit de 10% pe castigurile din operatiuni fata de 1% cat este in prezent. Totodata, va exista impozit de 16% si pe veniturile din dobanzi la sistemul de economisire/creditare. In acest fel dispare, practic, avantajul oferit de prima de stat. Deducerile la drepturile de autor scad de la 40% la 20%, ceea ce inseamna ca pe acest tip de contract se va plati un impozit de 10% pe 80% din valoarea lui, nu pe 60%, cum era pana acum.
Taxele si impozitele din Capitala vor creste
Consilierii generali vor dezbate in sedinta de luni proiectul privind incadrarea pe zone de fiscalitate a Capitalei, daca proiectul va fi aprobat taxele si impozitele urmand sa creasca numai in cazul cladirilor care sunt trecute dintr-o zona inferioara intr-una superioara. In urma reincadrarii imobilelor din Bucuresti pe zone de fiscalitate noi va exista o crestere de aproximativ 6-7% in cazul imobilelor ce vor trece din zonele de tip B in zona A. Potrivit consilierilor, pentru o garsoniera trecuta la zona A dupa ce pana anul acesta a fost incadrata in zona B impozitul va fi 87,53 de lei, fata de aproximativ 80 de lei. Totodata, pentru un apartament cu doua camere incadrat in zona B, unde impozitul era de aproximativ 100 de lei, daca acesta va fi trecut la zona A de impozitare taxa va creste cu aproximativ 16 lei.
Sursa Curierul National http://www.curierulnational.ro/