Doar unul din 7 romani reuseste sa puna bani deoparte

21.06.2012
|
Comentarii oprite
|

Aproape jumătate dintre români consideră că au o situaţie financiară dificilă şi doar 10% susţin că o duc bine. Mai mult, cei care reuşesc să facă economii sunt foarte puţini, potrivit unui studiu iVox.

Românii nu au suficienţi bani pentru a face economii, însă sunt foarte atenţi la cât şi pe ce cheltuiesc. Cel puţin asta reiese dintr-un studiu iVox, potrivit căruia 78% dintre repondenţi au declarat că îşi monitorizează veniturile şi cheltuielile, fie ocazional, fie din obişnuinţă. În ceea ce priveşte situaţia financiară, românii nu o văd cu ochi buni.

43% dintre ei spun că se află într-o stare rea şi foarte rea, în timp ce doar 10% îşi evaluează situaţia ca fiind bună sau foarte bună. Mai mult, foarte puţine persoane ajung să pună bani deoparte la sfârşitul lunii, iar mai mult de jumătate, şi anume 56% din repondenţi declară că reuşesc să-şi acopere toate cheltuielile lunare, dar nu rămân cu bani necheltuiţi.

Practic, numai 21% dintre români rămân cu bani necheltuiţi, iar dintre aceştia aproape un sfert susţin că îi cheltuie luna următoare, în timp ce restul îi economisesc. Iar dacă e să pună un ban de-o parte, conaţionalii noştri preferă să taie din fondurile pentru timp liber şi divertisment, dar şi din categoria alte cumpărături, exceptând cele alimentare.

Studiul a fost realizat în perioada 1 aprilie – 15 mai, pe un eşantion de 9.935 de persoane şi a urmărit modul în care românii îşi gestionează veniturile.

-15% dintre persoane economisesc bani lunar
-56% îşi acoperă cheltuielile lunare
-31% îşi sacrifică banii alocaţi timpului liber pentru economii

SURSA: AGERPRES