Ghidul XBRL Taxonomy lansat!

20.06.2012
|
Comentarii oprite
|

Global Reporting Initiative a lansat de curând cel mai nou ghid, intitulat XBRL Taxonomy. Informaţiile cele mai importante privind performanţa în sustenabilitate a companiilor – incluzând emisiile de carbon, utilizarea apei şi încălcarea drepturilor omului – pot fi de acum mult mai uşor de descoperit şi raportat datorită ghidului lansat în luna Martie 2012.

Noul ghid va ajuta utilizatorii lui să eticheteze (tag-uiască) şi să descopere informaţiile ce au cea mai mare căutare în rapoartele de durabilitate mult mai rapid şi mai uşor.

Taxonomia este ştiinţa care se ocupă cu stabilirea legilor de clasificare și de sistematizare a domeniilor din realitate cu o structură complexă, în cazul de faţă sistematizarea şi clasificarea informaţiilor financiare, non-financiare şi de raportare a durabilităţii, cele mai importante, conform unei structuri foarte bine determinate.

Conform cercetărilor recente, 95% din cele mai mari 250 companii ale lumii, raportează în prezent performanţa lor cu privire la sustenabilitate. Noul Ghid XBRL Taxonomy, utilizat pentru etichetarea datelor cu privire la durabilitate în rapoartele companiilor, înlesneşte pentru utilizatorii de raport – inclusiv autorităţile de reglementare, investitori şi analişti – identificarea, găsirea şi analiza de date, în format electronic.

GRI Taxonomy – ghid pus la dispoziţia părţilor interesate în mod gratuit – a fost dezvoltat în colaborare cu Deloitte Olanda. O echipă de experţi din cadrul companiei de audit, reprezentanţi din diferite sectoare economice dar şi din domeniul non-profit, au revizuit proiectul de ghid înainte de postarea acestuia pentru comentarii publice şi l-au adus la o formă care să vină în sprijinul utilizatorilor, pentru asigurarea performanţei maxime a acestui instrument.

XBRL susţine un limbaj de raportare business extensibil (xml.), utilizat în întreaga lume pentru marcarea datelor şi informaţiilor importante din rapoartele financiare. Adaptarea acestui ghid la etichetarea atât a informaţiilor financiare cât şi a perfromanţelor din rapoartele de sustenabilitate face din acesta un instrument de mare căutare, deoarece sintetizează atât informaţii financiare cât şi informaţii şi date cu privire la raportarea durabilităţii.

Nelmara Arbex, Deputy Chief Executive al GRI, a declarat cu privire la ghid: “noul ghid este un pas important înainte, în a pune la dispoziţia societăţii şi a părţilor interesate, date clare despre sustenabilitate. Mai multe companii deja utilizează XBRL pentru a eticheta informaţii financiare cu privire la performanţele acestora. Ghidul GRI Taxonomy, practic vine în sprijinul companiilor prin crearea unui cadru şi a unei structuri de etichetare a datelor şi informaţiilor celor mai importante, favorizând accesul la informaţia căutată în raport.”

Cees de Boer, CFO şi COO al Deloitte Olanda, partenerii GRI în realizarea ghidului a declarat: “Odată cu lansarea Ghidului GRI Taxonomy, multe din organizatii pot beneficia de un format şi o structură foarte bine definită, pentru colectarea şi diseminarea de informaţii cu privire la sustenabilitate. Acesta permite atât celor care raportează cât şi autorităţilor de reglementare schimbul de date electronic cu privire la sustenanbilitate şi totodată informează părţile interesate cu ajutorul datelor consistente şi de calitate pe care le conţine. Acesta poate fi un salt major în utilizarea interactivă a datelor de durabilitate şi de raportare de date financiare şi non-financiare, integrate.”

Pentru etichetarea de date din rapoartele de sustenabilitate e nevoie a se utiliza un software, pus şi acesta la dispoziţia organizaţiilor care raportează. Unele autoritati de reglementare – inclusiv burse de valori şi guverne – utilizează în prezent mai multe instrumente variate de căutare a datelor şi informaţiilor de care au nevoie, inclusiv pentru compararea performanţelor diverselor companii, după lansarea prezentului Ghid, pe viitor XBRL Taxonomy poate reprezenta un instrument integrat utilizat de autorităţi pentru utilizarea de dare precum cele mai sus menţionate.

GRI a lansat de asemenea un program voluntar de completare de date în XBRL Taxonomy, prin care organizaţiile şi companiile care raportează pot utiliza noul Ghid GRI şi îşi pot promova informaţiile etichetate din rapoartele proprii pe website-ul GRI.

Arbex a mai adăugat: “Acum este momentul pentru companii să implementeze acest ghid. GRI se aşteaptă ca autorităţile de reglementare să fie tot mai interesate de date etichetate, astfel încât prin începerea utilizării ghidului GRI Taxonomy de către companii în procesul de raportare a sustenabilităţii, companiile se pot pregătii pentru îndeplinirea cerinţelor viitoare de raportare atât financiară cât şi a sustenabilităţii”.

Mai multe informaţii despre prezentul ghid se pot obţine de pe http://www.xbrl.org/Taxonomies si www.actionamresponsabil.ro

Sursa foto: Foto 1