Scrisoarea de Intentie convenita cu FMI si Memorandumul de Întelegere cu UE

Scrisoarea de Intenţie convenită cu FMI şi Memorandumul de Înţelegere cu UE

Emil Boc – „Suntem nevoiţi să luăm aceste măsuri din cauza contextului extern în care trăim şi din cauza greşelilor din ultimii douăzeci de ani legate de politicile salariale şi de pensii, accentuate în 2007-2008 prin decizii iresponsabile ale guvernanţilor din acea perioadă”

Măsurile de restrângere bugetară nu vor afecta :

  • – salariul minim pe economie de 600 de lei,
  • – pensia socială minimă în sumă de 350 de lei,
  • – venitul minim garantat, bursele studenţilor şi elevilor,
  • – alocaţia pentru copii – în sumă de 200 de lei  pentru copiii în vârstă de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap în vârstă de până la 3 ani,
  • – alocaţia de stat pentru copii în sumă de 42 de lei luna
  • –indemnizaţiile pentru veteranii de război şi deţinuţii politici,
  • – rentele viagere pentru sportive şi alte drepturi şi prestaţii sociale.

În ceea ce priveşte indemnizaţia pentru creşterea copilului, primul-ministru a precizat că aceste drepturi vor diminuate cu 15%, însă nu vor fi mai mici de 600 de lei lunar, la care se adaugă alocaţia copilului de 200 de lei lunar.

Cu privire la perioada pentru care vor fi reduse salariile din sistemul bugetar, pensiile şi alte drepturi sociale, premierul a arătat că aceste drepturi vor fi diminuate, potrivit legii, până la 31 decembrie 2010, urmând ca, ulterior, să fie majorate în condiţiile în care se va face restructurarea aparatului bugetar, în contextul unui nou buget de stat, dacă economia va permite resurse suplimentare.

Ministrul Finanţelor Publice a afirmat că „în condiţii normale – ceea ce înseamnă că România va rămâne în zona de creştere economică definită în scrisoarea de intenţie – nu vom avea nevoie să majorăm taxele şi impozitele până la sfârşitul anului”.

Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra a două proiecte de lege.

Primul-ministru a declarat că măsurile guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar vor fi aplicate prin proiecte de lege, Ordonanţă de Urgenţă şi Hotărâri de Guvern. În acest sens, Executivul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui proiect de lege care va conţine măsurile de restrângere a cheltuielilor bugetare, precum şi asupra unui proiect de lege care va viza reglementarea pensiilor speciale, acte normative care vor fi adoptate după ce vor fi analizate în Consiliul Economic şi Social.

Premierul a precizat că restrângerea unor drepturi sociale se va face în conformitate cu articolul 53 din Constituţie.

Premierul a arătat că restrângerea cheltuielilor sociale, în paralel cu menţinerea TVA şi a cotei unice, va crea premisele pentru promovarea unor măsuri de sprijinire a mediului economic. În acest sens, primul-ministru a menţionat plata unei sume de 1 miliard de euro reprezentând datorii ale statului către firme, finalizarea mai multor proiecte de investiţii între care realizarea a 500 de kilometri de drumuri judeţene, reabilitarea a 400 de kilometri de drumuri naţionale, finalizarea a 4.000 de locuinţe ANL, a Centurilor ocolitoare Sibiu şi Oradea, cofinanţarea mai multor proiecte finanţate din fonduri europene, între care şi un Program destinat mediului rural în sumă de 1 miliard de euro.

Seful Executivului a precizat masurile pentru combaterea evaziunii fiscale, arătând că este în curs de adoptare la nivelul Executivului o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Seful Executivului a precizat masurile pentru combaterea evaziunii fiscale, arătând că este în curs de adoptare la nivelul Executivului o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Între măsurile de combatere a crizei economice, primul-ministru a menţionat:

– adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru sprijinirea tinerilor care înfiinţează pentru prima dată o firmă,

– continuarea procesului de restructurare, comasare sau desfiinţare a unor agenţii guvernamentale,
– reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunuri şi
servicii, extinderea procedurii de achiziţii publice prin mijloace electronice,- continuarea Programelor „Rabla” şi „ Prima casă”, susţinerea financiară a firmelor care angajează şomeri.

„Din analiza pe care am avut-o cu oamenii de specialitate, în acest moment, soluţia cea mai bună dintre toate soluţiile existente, o reprezintă încercarea de ajustare a cheltuielilor bugetare, cu costuri politice dureroase de care suntem conştienţi, dar cu efect benefic pentru dezvoltarea acestei ţări”, a apreciat primul-ministru.

Sursa: http://www.astonsoftware.ro:80/financiare/9435.html