Fiind contabil de profesie, să spunem de generaţie nouă, m-am întrebat mereu ce anume împiedică o relaţie bună între profesia contabilă şi clienţii acestora. Am realizat o mica statistică prin care să determin dintr-un anumit eşantion, 50 de persoane în această speţă, cum este feedback-ul vis-à-vis de relaţia pe care aceştia o au cu contabilul domniei lor.
Din 50 de respondenţi, pentru 48 relaţia este una ce poate fi îmbunătăţită, este caracterizată de lipsă de comunicare, lipsă de înţelegere reciprocă şi din când în când de conflict. 2 respondenţi au descris relaţia cu contabilul lor ca fiind una bună, bazată pe încredere şi profesionalism.
Când mi-am pus problema realizării acestei mici statistici, am pornit la drum în cunoştinţă de cauză, cunoscând în parte răspunsurile ce le voi primi, din experienţa proprie de zi cu zi, precum şi din ceea ce mi-au relatat colegii de breaslă.
Oricum, există speranţă şi oricând lucrurile pot fi îmbunătăţite şi aduse la un înalt grad de profesionalism prin voinţă reciprocă şi multă comunicare.
Studiile efectuate în ultimi 3 ani de către ACCA (Association of Chartered and Certified Accountants), arată că în prezentul climat economic, contabilii pot adăuga un plus de valoare companiei dumneavoastră în două domenii:
ANALIZĂ – prin abilitatea acestora de a aplica „lentila finanţistului” peste situaţiile dumneavoastră financiare şi de a vă furniza cele mai importante elemente pe care trebuie să le cunoaşteţi pentru a fii în poziţia de a lua decizii strategice, responsabile.
OPERAŢIUNI – prin un control mai puternic şi înţelegerea capitalului de lucru, o mai bună focalizare şi precizie a prognozelor şi a fluxurilor de numerar, transparenţa situaţiilor financiare şi înţelegerea unei balanţe contabile, reducerea datoriilor, etc.
Valoarea adăugată pe care contabilul o aduce în afacerea dumneavoastră!
STRATEGIE – ADMINISTRARE – MANAGEMENT – OPERATIUNI – ANALIZA
– +
——————————————————————————————————————->
De ce un impact atât de mic în strategie?
Companiile se focusează în prezent să realizeze strategii pe termen scurt, care să asigure existenţa companiei pe piaţă şi azi şi mâine.
De ce un rol atât de semnificativ al rolului de analiză?
O corectă şi bună informare, previziuni corecte de cash flow, prognozele cifrei de afaceri, a profitului şi pierderii ajută la luarea de decizi de management corecte.
Cât de priceput trebuie să fie contabilul dumneavoastră?
Când şi cum poate un contabil să aducă această valoare adăugată în compania dumneavoastră?
- Când va înţelege mediul de afaceri al companiei dumneavoastră. Contabilul trebuie să înţeleagă exact care sunt serviciile/produsele pe care le oferiţi, cine sunt partenerii dumneavoastră de afaceri, cine este concurenţa, etc, care este ciclul economic al afacerii. După înţelegerea mediului de afaceri al companiei, contabilul poate să determine domeniile pe care să se focuseze în realizarea activităţii sale.
- Când va înţelege profilul afacerii dumneavoastră şi strategia pe care o aveţi. După ce va înţelege care este profilul afacerii dumneavoastră, fie că este o companie mică, o afacere de familie, o întreprindere, şi strategia pe termen scurt, mediu şi lung, contabilul va putea să determine care sunt acele informaţii şi acele domenii în care el poate adăuga plus de valoare companiei dumneavoastră.
- Când va înţelege modelul business-ului dumneavoastră. Compania dumneavoastră poate să îşi desfăşoare activitatea local, naţional sau internaţional, într-un mod organizat sau nu neapărat, în mediul online sau off-line. Fie că afacerea are o localizare geografică centralizată, fie este destul de dispersată, impactul pe care îl poate avea asupra prognozelor financiare şi al operativităţii în general, este mare.
- Când va înţelege mărimea afacerii dumneavoastră şi ciclul de viaţă. Maturitatea afacerii dumneavoastră şi unde se află afacerea dumneavoastră ca şi ciclu de viaţă (start-up, fază de investiţii, poziţionare pe piaţă, etc) poate de asemenea să determine priorităţile financiare. Un contabil bun vă poate ajuta în funcţie de locul în care compania ca şi maturitate, să găsiţi surse de finanţare pentru faza investiţională, să identificaţi noi parteneri, etc.
Cum vă poate ajuta contabilul dumneavoastră?
- Vă poate ajuta în realizarea unei scheme de cash flow şi a unei scheme de prognoză financiară pentru activitatea curentă a companiei. Lucrând aproape cu contabilul dumneavoastră puteţi înţelege mai multe despre cum şi când veţi încasa bani şi cum ar trebui ei programaţi să iasă din companie şi ce se întâmplă cu ei în tot acest timp.
- Vă poate ajuta să întocmiţi un buget de venituri şi cheltuieli.
- Vă poate ajuta să determinaţi care este cea mai potrivită formă de impozitare pentru compania dumneavoastră. Impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor, plătitoare sau neplătitoare de TVA, facilităţi fiscale pentru anumite tipuri de organizare (S.R.L vs S.R.L-D), (ONG vs S.R.L) etc.
- Vă poate ajuta să identificaţi surse de finanţare în perioadele de cash flow negativ. Poate să vă sfătuiasca cu ce bancă să lucraţi, ce modalitate de finanţare să alegeţi, etc.
- Vă poate ajuta să identificaţi noi parteneri de afaceri. De foarte multe ori se poate întâmpla ca anumite companii să caute la un moment dat servicii sau produse pe care o altă companie le prestează/le produce, iar contabilul din relaţiile pe care le are, poate intermedia această relaţie de parteneriat.
- Vă poate ajuta să calculaţi rentabilitatea afacerii dumneavoastră. Un contabil priceput vă poate ajuta să realizaţi un studiu de fezabilitate prin care să determinaţi, care sunt costurile afacerii dumneavoastră, costurile variabile şi costurile fixe, câte unităţi de produs sau servicii trebuie să vindeţi pentru a vă acoperii pragul de rentabilitate şi a atinge profiturile dorite.
RECOMANDĂRI ŞI SFATURI PENTRU O RELAŢIE DE SUCCES CU CONTABILUL TĂU:
- Descrieţi contabilului afacerea dumneavoastră în detaliu încă de la prima întâlnire;
- Determinaţi împreună cea mai bună formă de impozitare;
- Construiţi împreună scheme de buget, cash flow, prognoze de profit/luni;
- Centralizaţi întrebările pe care le aveţi.
- Cereţi întodeauna o a doua opinie